Articole Populare

Arheologii au descoperit niște mozaicuri grecești, care au deja 2000 de ani. Acestea sunt unice…

Arheologia este cea mai captivantă știință, deoarece trecutul deseori ne oferă daruri generoase. În 2014 un grup de arheologi de la universitatea din Ankara, coordonat de profesorul Kutalmis Görkay, a descoperit trei mozaicuri grecești în orașul turc Zeugma, situat în apropiere de hotarul cu Siria. Mozaicurile datează din secolul 2 î.e.n. și prezintă un mare interes pentru cercetători.

1

Săpăturile din jurul orașului Zeugma au început în 2007, când în această regiune a fost inițiată construcția Centralei Hidroelectrice din Birecik. Savanții au înțeles că comorile antice pot fi inundate și au nevoie de protecție. Ei au hotărât să se implice activ în lupta pentru păstrarea acestor descoperiri arheologice. Oamenii de știință consideră că în împrejurimile orașului Zeugma pot fi găsite și alte artifacte. De aceea, săpăturile continuă de câțiva ani.

2

Profesorul Kutalmis Görkay consideră că în trecut mozaicurile erau o parte importantă din interiorul locuințelor. Grecii iubeau să-și decoreze casele cu imaginile diferitor personaje mitologice, zei și eroi, corelându-le meticulos cu fiecare odaie. De exemplu, portretul lui Eros putea fi văzut frecvent în dormitoare. Fiecare scenă trebuia să producă o impresie deosebită. Mozaicurile indicau atât gustul rafinat, cât și interesele stăpânului casei.

3

Orașul de pe teritoriul Zeugmei contemporane exista încă din secolul 3 î.e.n. Atunci el purta denumirea Seleukia, pentru că a fost fondat de comandantul Seleukos Nikator, un supus al lui Alexandru cel Mare. În anul 64 î.e.n. orașul a fost acaparat de romani, care i-au schimbat numele. Cuvântul „zeugma” se traduce ca „pod”. Zeugma se afla la intersecția lumii greco-romane cu Persia. Datorită amplasării sale geografice, acest oraș a devenit unul dintre centrele Imperiului Roman de Răsărit. Perșii au pus stăpânire pe Zeugma în anul 253 î.e.n.

4

În prezent se consideră că Muzeul Mozaicurilor din Zeugma „a adăpostit” cea mai mare colecție de mozaicuri antice din lume.

5

Oare ce vor mai descoperi arheologii?

.

Autor text: Perfect Media

Sursa: My Modern Met