Articole Populare

Cea mai frumoasă casă din lume

Astăzi există o mulțime de ratinguri cu cele mai frumoase case din lume. În această categorie sunt incluse casele milionarilor și ale celebrităților. Însă TravelAsk a hotărât să avanseze și să vă povestească despre o casă, în care toată splendoarea se combină armonios cu natura.

Casa situată deasupra cascadei

Această vilă se numește „Apa căzătoare” („Fallingwater”). Și în curând ea își va serba aniversarea de 80 de ani.

11

Casa a fost construită în anii 1936-1939 după proiectul faimosului arhitect american Frank Lloyd Wright și până în anii 1960 a fost utilizată ca reședință suburbană de către milionarul Edgar Kaufmann.

12

În prezent această vilă poate fi vizitată de oricine și anual ea primește până la 150.000 de vizitatori. Ce-i drept, pentru aceasta trebuie să călătorești până în statul Pennsylvania. Vila este situată la 80 de kilometri depărtare de Pittsburgh.

Cum a fost construită vila

Istoria construirii casei a început, când F. L. Wright a făcut cunoștință cu fiul lui E. Kaufmann, care hotărâse să studieze arhitectura. Kaufmann-junior vizita studioul arhitectului și s-a împrietenit cu Frank. Anume din această cauză Wright a fost ales ca proiectant al vilei suburbane pentru familia Kaufmann.

Pentru construcția ei a fost ales un loc pitoresc, numit „Bear Run”. Aici era o margine stâncoasă, care se înălța deasupra împrejurimilor, iar lângă ea se afla o mică cascadă. Wright a făcut un gest îndrăzneț, declarându-le stăpânilor că el vrea ca ei să trăiască cu cascada și nu doar să o privească. De aceea, cascada nu este numai un teritoriu adiacent, ci o parte structurală a casei.

13

Pentru construcție a fost utilizat betonul armat și pietre aduse dintr-o veche carieră locală de piatră.

Onorariul lui Wright pentru acest proiect a fost 8000 de dolari, iar prețul construcției în sine și a teritoriului, pe care este ea localizată, a fost de 155.000 de dolari. Luând în considerație inflația, costul actual al vilei este de 2.4 milioane de dolari. Însă această sumă nu este chiar corectă, deoarece în 2002 casa a fost renovată, utilizându-se în acest scop aproximativ 11.5 milioane de dolari.

Faima

Vila este minunată prin faptul că este integrată foarte organic în natura înconjurătoare, părând că face parte din ea. Pereții din piatră și decorul exterior — toate acestea parcă completează peisajul.

14

Chiar și podeaua vilei este unită cu pragul stâncos, pe care ea este situată. Desigur, pardoseala a fost lustruită, însă șemineul din casă este înconjurat de bolovanii, care au zăcut aici multe decenii și ei nu au fost supuși niciunui fel de prelucrare.

15

Sticlele de aici sunt instalate direct în zidul de piatră, creând impresia că vila s-a format direct din stâncă.

16

Și, desigur, aici există un coborâș spre pârâu.

17

În 1966 „Casa situată deasupra cascadei” a primit statutul de monument istoric național al SUA. Până în 2008 ea a fost vizitată de aproximativ 6 milioane de oameni, printre care s-au aflat Albert Einstein, Marlene Dietrich, William Hearst, Ingrid Bergman și chiar și Franklin Roosevelt. În cinstea ultimului au fost organizate focuri de artificii chiar deasupra cascadei.

.

Autor text: Perfect Media