Articole Populare

Ceea ce au descoperit cercetătorii la fundul oceanului, poate distruge vechile mituri. O descoperire care șochează…

În afară de legenda misterioasei Atlantide (care încă nu a fost găsită de nimeni), există încă vreo sută de mituri și legende care au pretenția de a fi adevărate. Unul dintre acestea s-a confirmat chiar recent. Astfel cercetătorii au descoperit orașul pierdut Heraclion!

Se spune că acest oraș a fost distrus de un cutremur puternic și a dispărut de la lumina zilei într-o singură noapte. Dar iată că după mii de ani orașul legendar a fost găsit. Iată ce se știe în prezent despre acesta.

Ruinele orașului au fost ascunse de privirea oamenilor sub 10 metri de apă în golful Abukir, care este localizat la 3 km de orașul Alexandria. Însă în urma unei scufundări arheologul francez pe nume Franc Godieux a găsit o stelă de granit, pe care scria ”Heraclion”.

În afară de stelă, au mai fost descoperite câteva mii de obiecte mai mici, care nu au lăsat nici un semn de îndoială: Acest oraș este anume acel oraș dispărut despre care vorbeau autorii antici. Diodor scria că Hercule, fiul lui Zeus, a blocat cândva curgerea Nilului, salvând astfel de la moarte oamenii care trăiau pe malul lui. Drept mulțumire, locuitorii acelui ținut au construit un templu pe care l-au numit Heraclion, apoi această denumire a fost trecută și asupra orașului proaspăt construit.

Orașul Heraclion a fost un oraș foarte important pe timpul său. El era principalul port de pe râul Nil. Locuitorii orașului erau foarte culți, datorită contactelor cu străinii care deseori veneau în acest oraș.

Însă într-o zi de tristă amintire, orașul a dispărut. În sec. 1 î.Hr. a avut loc un mare cutremur care a distrus orașul complet. Cei mai mulți locuitori au murit, iar cei care au supraviețuit l-au părăsit în grabă. După aceasta ruinele orașului distrus au fost acoperite de apă și orașul a devenit o legendă…

Lângă zidurile lui arheologii au găsit 3 statui imense din granit roz. Două statui aparțin unui faraon necunoscut și soției sale. Cea de-a treia – zeului fertilității Hapi.

În interiorul templului principal se află o cameră funerară din granit roz acoperită cu ieroglife. Partea ei superioară încă nu a putut fi descifrată, însă partea interioară care s-a păstrat mai bine arată că acesta este indubitabil templul din Heraclion.

Foarte impresionantă este stela din granit negru de doi metri înălțime. Pe ea scrie că faraonul Noktanebus I introduce un impozit de 10% pentru meșteșugarii greci. Desigur, aceasta a fost o știre foarte proastă pentru meșteșugari.

Anume așa arată această stelă din granit negru. Stela are nu doar o valoare fiscală, ci și una artistică excepțională.

Toate obiectele găsite datează din sec.1 î.Hr și s-au păstrat foarte bine, chiar dacă au stat sub apă 2 mii de ani. Astfel au fost găsite brățări din aur, cercei de argint, inele, monede și multe alte lucruri prețioase.

Într-adevăr, nu în fiecare zi arheologii fac astfel de descoperiri remarcabile.

 

Autor text: Perfect Media