Articole Populare

Custodele scaunului împărătesc — cea mai dorită și onorabilă funcție de la curtea monarhilor

Pe timpul monarhilor, orice funcție de la curtea regelui era considerată foarte onorabilă. Ca să obțină o astfel de slujbă, doamnele și domnii concurau între ei și născoceau fel de fel de intrigi. Unul dintre cele mai onorabile titluri se numea „Custodele scaunului împărătesc”. Sarcinile acestui curtean se limitau anume la ștergerea feselor împărătești după îndeplinirea nevoilor fiziologice. Cât de straniu nu ar părea, acești păzitori aveau foarte multă influență la curte, iar expresia „a linge fundul” a început să însemne „avansare pe scara carierei”.

Francis Hastings, al 10-lea conte de Huntingdon — custodele scaunului împărătesc al lui George al III-lea

Фрэнсис Хастингс, 10-й граф Хантингтон - хранитель королевского стула Георга III.

Elizabeth Seymour, ducesa de Somerset — păstrătoarea scaunului reginei Anna.

Элизабет Сеймур, герцогиня Сомерсет - хранительница стула королевы Анны.

Până în secolul XX funcția „Custodele scaunului împărătesc” („Groom of the King’s Close Stool”) era foarte prețuită la curtea regală engleză. Aceasta era deținută de un curtean, care era responsabil de ajutorarea monarhului în timpul îndeplinirii nevoilor firești. Având în vedere faptul că corpul regelui era considerat aproape sfânt, de el se puteau atinge doar reprezentanții nobilimii. Trebuie să menționăm că lorzii și conții acceptau cu multă bucurie acest titlu, chiar dacă ei trebuiau propriu-zis să șteargă fundul regelui.

Un scaun cu capac pentru îndeplinirea nevoilor fiziologice, tapetat cu catifea roșie — datează aproximativ din 1660.

Стул с крышкой для отправления естественных потребностей, обтянутый алым бархатом. Ок. 1660 г.

Locul, în care monarhul mergea să-și facă nevoile, era o odaie cu un vas de toaletă sub formă de cutie, tapetat cu catifea sau mătase, cu gaură pentru oliță. Pe lângă acesta, în cameră se găseau un ulcior cu apă, un castron și un prosop din pânză groasă. Nu este dificil să înțelegem că acestea erau utilizate după ce regele își făcea nevoile. Dacă procesul întârzia, custodele trebuia să-i facă monarhului o clismă.

Vas de toaletă cu sertare false — aproximativ din 1750.

Туалет с фальшивыми ящиками. Ок. 1750 г.

Curtenii considerau că, primind această funcție, ei erau onorați să rămână singuri cu Majestatea Sa. Custodele scaunului împărătesc devenea acea persoană, pe care regele o vedea foarte frecvent și o ținea minte. Treptat camera de toaletă se transforma în cameră de negocieri. Monarhul îi încredința păstrătorului tainele sale, discuta cu el treburile guvernamentale și… îl ridica pe scara carierei. Când George al III-lea era rege, curteanul John Stuart, contele de Bute, își îndeplinea atât de bine îndatoririle din camera de toaletă, încât a avansat până la titlul de prim-ministru al Angliei.

Discuțiile deschise despre toalete nu sunt acceptate în societate. Unii se duc acolo „să-și pudreze năsucul”, alții — „să o viziteze pe doamna Murph”, iar coreenii expun cu mândrie vasele de toaletă în parcul dedicat culturii toaletelor, aflat în orașul Suwon.

Ți-a plăcut articolul? Atunci susține-ne, apăsând butonul „Distribuie!”

.

Autor text: Perfect Media

Sursa: messynessychic.com