Articole Populare

Iată de ce germanii preferă mai mult să închirieze apartamente decât să-și cumpere o locuință!

În Germania doar 43% din populație are o locuință proprie. Este unul dintre cele mai mici procentaje din Europa! Dar de ce locuitorii unui stat atât de dezvoltat nu vor să aibă propria casă? Este un lucru ciudat să nu vrei să ai o casă, nu-i așa? Cu toate acestea germanii în continuare închiriază masiv apartamente.

De ce se întâmplă așa?

Piața imobiliară germană a căzut în 1945, atunci când Germania a capitulat în fața forțelor aliate. În timpul războiului au fost nimicite 2.25 milioane de locuințe, iar altele 2 milioane au avut de suferit. Recensământului din 1946 a arătat că germanii au nevoie 5.5 milioane de unități de locuit.

După capitulare Germania a întâmpinat un set întreg de dificultăți politice, economice, sociale, financiare și chiar ideologice.

Însă în curând Germania de Vest și-a elaborat propria politică imobiliară, care trebuia să reducă numărul șomerilor și să dea oamenilor un loc de trai. În 1949 a fost votat primul pachet de legi care prevedea scutiri de impozite și subsidii pentru domeniul locativ. Astfel, Germania a reușit să construiască până 1962 5 milioane de unități de locuit! Majoritatea dintre acestea erau închiriate.

De ce nici până în prezent nu a scăzut numărul chiriașilor?

Pentru că cererea din partea cumpărătorilor era foarte mică. Germanii pur și simplu nu își puteau permite o locuință proprie.

Cu toate acestea, Germania nu a fost singura țară din Europa care a întâmpinat probleme în sectorul imobiliar. Marea Britanie a avut și ea de suferit mult în urma războiului, iar după război mulți englezi au devenit și ei chiriași. Însă în prezent 66% dintre englezi au propria locuință, adică cu 23% mai mult decât germanii.

De ce chiria este atât de atrăgătoare pentru germani?

Economiștii spun că principala cauză a acestui fenomen se datorează costului redus al chiriei. Costul este controlat de stat, de aceea închirierea unui apartament în Germania costă relativ puțin.

De asemenea, piața ipotecară germană nu este deloc atrăgătoare. Să iei un credit de la bancă pentru a cumpăra o locuință este foarte greu și bate la buzunar.

Însă germanii s-au împăcat cu gândul că nu-și pot lua o casă și au îndrăgit apartamentele în chirie. Un sondaj recent arată că 93% dintre germani sunt mulțumiți de starea prezentă a lucrurilor în sectorul locuințelor. Dacă le place să stea în chirie, atunci să trăiască sănătoși!

 

Autor text: Perfect Media

Sursa: qz.com