Articole Populare

Partea nevăzută a premiilor Nobel! Ce pericol încă se ascunde în lucrurile personale ale lui Marie Curie?

Oamenii măreți se nasc destul de rar. Iar dacă ei se și căsătoresc, atunci o astfel de căsnicie este cu siguranță binecuvântată. Mă refer la Marie Curie-Sklodowska și soțul ei Pierre — doi oameni de știință, care au devenit cunoscuți în întreaga lume. Marie Curie a fost prima savantă, căreia i-au fost acordate două premii Nobel: în domeniile fizicii (1903) și al chimiei (1911). Ea a murit în 1934 din cauza unei leucemii determinate de frecventele experimente cu elemente radioactive. În 1995 trupurile lui Pierre și Marie Curie au fost transferate în Panteonul francez. În acest mod a fost evidențiată însemnătatea lor pentru istoria franceză. Însă, chiar și după moartea acestei femei ilustre, noi nu putem uita condițiile, în care ea și soțul ei făceau marile lor descoperiri.

Lucrurile personale ale acestei savante — mobila, cărțile, notițele de laborator etc. — sunt păstrate în Biblioteca Națională din Paris. Însă, înainte de a li se permite să le vadă, vizitatorii sunt obligați să îmbrace un costum de protecție și să semneze un formular special, prin care confirmă că înțeleg la ce pericol se expun. Toate aceste măsuri de siguranță sunt necesare pentru că timpul de înjumătățire a Radiului-226 (descoperit și separat de soții Curie) este de 1600 de ani, adică abia peste 1,5 milenii radioactivitatea lucrurilor personale ale lui Marie Curie se va reduce la jumătate.

Pe lângă acestea, Marie Curie a fost înmormântată în 3 sicrie: din lemn, plumb și încă unul de lemn. Atunci când rămășițele ei trupești au fost transportate la Panteon (1995), a fost măsurată radiația din sicriul interior: nivelul ei încă depășește valoarea normală de aproximativ 30 de ori.

Iată ce jertfe au fost nevoite să aducă mințile luminate ale umanității pentru ca știința să avanseze. Povestește-le prietenilor tăi despre fapta eroică a lui Marie Curie. Astfel, tot mai mulți oameni o vor admira pe această femeie ilustră.

.

Autor text: Perfect Media