Articole Populare

Riscându-și viața, el a salvat 8.000 de evrei de la moarte. Un plan îndrăzneț și eficient!

Datorită cunoscutului film al lui Steven Spielberg, întreaga lume a aflat despre Oskar Schindler și ajutorul lui neprețuit, oferit evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Însă puțini știu despre faptul că în Polonia a trăit un erou asemănător, care a salvat de la moarte sigură 8.000 de oameni!

Eugeniusz Lazowski s-a născut în 1913, în orașul Czestochowa. El a studiat medicina și chiar la începutul celui de-al Doilea Război Mondial s-a înscris ca voluntar pe front.

Totuși, cariera militară a lui Lazowski s-a sfârșit destul de repede. El a fost luat prizonier. După o anumită perioadă el a evadat și a început să acționeze din spatele frontului.

Eugeniusz a înțeles foarte repede că cunoștințele lui medicale pot aduce mai multe beneficii concetățenilor săi decât partizanatul. De aceea, el și familia sa s-au mutat în orășelul Rozvadov, în apropierea căruia se aflau câteva sate mari și ghetto-ul evreiesc.

În acea perioadă trupele germane ocupaseră Polonia în totalitate, iar linia de front s-a îndepărtat destul de mult. Din această cauză pe alocuri trebuiau medici și Lazowski s-a angajat oficial ca doctor în Rozvadov.

Pe lângă ajutorul oferit pacienților obișnuiți, Eugeniusz îi ajuta pe ascuns pe bolnavii din ghetto-ul evreiesc, chiar dacă acest lucru era strict interzis. El s-a înțeles cu localnicii: aceștia trebuiau să marcheze ușilor acelor locuințe, în care era așteptat medicul. Și Eugeniusz îi vizita noaptea pe locuitori și le acorda ajutorul medical posibil.

Totuși toate străduințele lui Lazowski dădeau doar rezultate parțiale. El înțelegea că în orice moment autoritățile germane puteau nu numai să distrugă toată populația evreiască din Rozvadov și împrejurimi, ci să-i și evacueze pe polonezii autohtoni, trimițându-i la muncă în Germania.

Atunci Eugeniusz a alcătuit un plan îndrăzneț. Până să înceapă războiul, colegul și prietenul său Stanislaw Matulewicz a făcut o descoperire neașteptată: dacă le injectezi oamenilor bacterii Proteus OX19 moarte, atunci testele pentru tifos vor da rezultate pozitive, în timp ce pacienții rămân complet sănătoși.

Lazowaski și Matulewicz au injectat bacteriile moarte populației poloneze sub forma unor vaccinuri. Ei n-au administrat soluțiile respective evreilor, pentru că dacă aceștia se îmbolnăveau, nemții nu încercau să-i trateze, ci îndată îi împușcau.

Astfel medicul a imitat o epidemie de tifos. Autoritățile germane prețuiau viețile soldaților săi. Din acest motiv ei și-au scos trupele din Rozvadov-ul „infectat”, declarând teritoriul din jurul lui ca zonă de carantină.

Pentru o perioadă autoritățile germane au uitat de existența orășelului Rozvadov, lăsându-l în grija localnicilor. Totuși, mai târziu acestea au început să suspecteze câte ceva, deoarece, în ciuda aparentei epidemii, mortalitatea era surprinzător de scăzută.

Ca să clarifice situația, în Rozvadov a fost trimis un medic și doi asistenți. Din fericire, Lazowaski și Matulewicz au aflat la momentul potrivit despre iminenta inspecție și s-au pregătit conștiincios de întâlnirea cu musafirul nepoftit.

Medicul german a fost întâmpinat cu multă bucurie și generozitate. Ei l-au îmbătat și acesta și-a neglijat munca, încredințând efectuarea analizelor asistenților săi — niște studenți neexperimentați. Aceștia se temeau îngrozitor de infecție. De aceea, după ce au verificat câțiva bolnavi adevărați, pregătiți în prealabil, au stopat investigațiile, crezând în veridicitatea epidemiei.

Drept rezultat, autoritățile germane au primit confirmarea faptului că acea zonă este cuprinsă de tifosul exantematic, iar Lazowski a câștigat timp pentru orașul său. În curând Polonia a fost eliberată de către armata sovietică și toți locuitorii din Rozvadov au fost salvați.

După încheierea războiului Eugeniusz Lazowski s-a mutat în America, unde și-a continuat activitatea medicală. În 1980 el s-a pensionat și a trăit liniștit în orașul Eugene din statul Oregon până la moartea sa (2006).

Anume cu ajutorul unor astfel de oameni a fost învins nazismul! Dacă istoria lui Eugeniusz te-a inspirat, distribui-o prietenilor tăi.

.

Autor text: Perfect Media